A világ, különösen az online világ állandóan vátozik, folyamatosan különböző trendek hatásai érvényesülnek.

A tavalyi évben a mesterséges intelligencia fenekestül felforgatta a designer szakmát. Az AI minden bizonnyal ebben az évben is nagy hatással lesz az egész iparágra.

Ebben a bejegyzésben azonban most jöjjön néhány egyéb trend, ami nagy valószínűséggel dominálni fog az idei évben.

illusztracio

1. UX-fókuszú tervezés

Már eddig is nagyon sok weboldal fókuszált az UX-re, azaz a felhasználói élményre.

Ez az egyik legnépszerűbb trend a webdesign-ban és várhatóan tovább fog erősödni.

A tervezők között folyamatos a verseny, hogy minél inkább felhasználóközpontú, valódi élményt nyújtó oldalakat tervezzenek. Ennek a tervezésnek a lényege, hogy minden interakció, minden érintkezési pont a látogatókra összpontosít, az ő kényelmüket szolgálja.

A navigációs sáv, a hero szakasz, a főcím, az animációk, a tartalom (szövegek, képek, videók) úgy vannak felépítve, hogy az első pillanattól kezdve lekössék a látogatót.

A főoldalon minden információnak egyértelműen közvetítenie kell, hogy mit kínál a vállalkozás és hogyan oldja meg a potenciális ügyfél problémáját.

A ügyfelek igényeinek és preferenciáinak mélyebb megismerése személyre szabott ügyfélélmény megvalósítását teszi lehetővé.

illusztracio

2. Y2K

A nosztalgia visszatér, újra új a régi vagy mi… cool

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent az Y2K? Ez a „Year 2 Kilos” rövidítése, ami a 2000-es éveket jelenti. A Y2K stílus pedig a 2000-es évekből merített divatirányzatot.

A túlméretezett szövegektől kezdve a retro illusztrációkig rengeteg olyan vizuális elem van, ami a 2020-as években visszatér. A háttérben egy statikus zaj, a neonszínek és a mátrix stílusú szöveg csak néhány példa, melyek ismét egyre népszerűbbek.

Az emberek szeretnek nosztalgiázni, erősen reagálnak az ilyen jellegű összetevőkre és effektekre. Ezért ezek az elemek a webdesign-ban is kíválóan használhatóak vagy akár márkaépítés során is sikeresen alkalmazhatóak.

illusztracio

3. Élénk színátmenetek

Az Instagram hozta vissza a gradienseket a logótervezésbe, és ez csak a kezdete volt ennek a trendnek.

A grafikusok és a márkák megfigyelték az új alkalmazás ikonjának az emberekre gyakorolt hatását és a reakcióikat. Felismerték, hogy a gradiensek növelhetik a webhelyek, a képek és a logók vonzerejét.

Érdemes lehet kipróbálni a gradiensek használatát a CTA-knál (CTA=call to action, azaz cselekvésre ösztönzés), ezzel kiemelve például a gombot.

A színátmeneteket alkalmazhatjuk akár képek vagy hátterek esetén is, fokozva ezzel az oldal vizuális vonzerejét. Használhatjuk továbbá kiemelésre vagy cselekvésre öszötnzésre.

illusztracio

4. Kinetikus vagy dinamikus tipográfia

Ez egy szintén feltörekvő trend a webdesignban.

A kinetikus vagy mozgó tipográfia azt jelenti, hogy a szöveghez animációt adunk, elérve, hogy a néző figyelmét azonnal felkeltse és megragadja.

A dinamikus tipográfia lehet a hero szakasz része, de önálló elemként is működhet a kezdőlapon.

Ezekkel az apró animációkkal könnyebb lekötni a felhasználók figyelmét, egyúttal elkerülhető az oldal zsúfoltsága is, hiszen nem kell különböző vizuális elemekkel kitölteni a teret. Mindemellett nem lassítja a weboldalt sem és mobilokon is jól mutat.

5. Interaktív storytelling, azaz történetmesélés

A történetmesélés már most is egy népszerű trend és várhatóan tovább erősödik. A storytelling egy remek eszköz arra, hogy az egyedi márkaidentitást erősítse.

Ez ugyan egy ideje már uralja az iparágat, viszont most innovatívan – a történetmesélés interaktivitással kiegészítve – lehet egyre népszerűbb trend.

Az interaktív történetmesélés lényege, hogy olyan elemeket adunk hozzá, amelyek az információáramlás megszakítása nélkül viszik a látogatókat az egyik pontról a másikra.

Egyszerű animációk, egy kis játékosság vagy 3D-s vizuális elemek nyújtanak felejthetetlen élményt a látogatók számára.

6. Nagy vagy túlméretezett szövegek

Ha egy ultra-minimalista és már az első pillantásra a szükséges információkat közvetítő weboldalt szeretnénk, érdemes megfontolni a nagy vagy túlméretezett szövegek használatát.

A sans serif (talpatlan) betűtípusokkal ellátott sima szövegek növelhetik a weboldal vonzerejét és „a kevesebb több” elv érvényesülhet, ha az információkat nagy szöveggel jelenítjük meg.

Ez segítheti továbbá a reszponzív tervezést is, mert így kihagyhatóak például a nagyméretű vizuális elemek az oldalról.

7. Glassmorfizmus a hero szakaszban

Mire fókuszálsz először, amikor megnyitsz egy weboldalt? Valószínűleg a hero képre vagy a vizuális elemre, amely a hajtás feletti részen van.

Hogyan lehet ezt kiemelni vagy egyedivé tenni? A válasz ebben a feltörekvő trendben, az úgynevezett glassmorfizmusban rejlik.

A glassmorfizmus matt vagy tejüveg hatást jelent. A tervezők az átlátszóság és az elmosódás kombinációját használják, hogy üvegszerű megjelenést vagy hatást hozzanak létre.

Ha a látogatók esztétikusnak találják a nyitó részt, az megállásra késztetheti őket és felkelti a figyelemüket, így tovább görgetnek és további részleteket tudhatnak meg a vállalkozásról vagy a márkáról.

Az glassmorfizmus összetett trendnek tűnhet, de a szakemberek számára jelentősen leegyszerűsítheti a tervezési folyamatot. Minden iparág weboldalaiba integrálható, és követi a minimalizmus szabályait is.

illusztracio

8. Kézzel készített illusztrációk

Ez is egy olyan webdesign trend, amivel a jövőben valószínűleg gyakran fogunk találkozni.

Ezek az érdekes, kézzel készített illusztrációk a weboldalakon lekötik a látogatók figyelmét, és arra késztetik őket, hogy az oldal végéig görgessenek.

Ezekkel a vizuális ábrákkal történeteket lehet mesélni. Be lehet mutatni, hogy egy vállalkozás hogyan old meg egy problémát a fogyasztók számára vagy akár fel lehet hívni a figyelmet a különböző szolgáltatásokra.

A kézzel készített illusztrációknak egyáltalán nem kell nagyon bonyolultnak lenniük, sőt egy egyszerű dizájnnal is közvetíthetik a megfelelő üzenetet és igen sokoldalúak lehetnek.

illusztracio

9. Szegélyek

A 2024-es trendek közül nem maradhatnak ki a szegélyek sem.

Ezek segítenek egyértelműsíteni a struktúrát, egyszerűsíteni a navigációt, valamint a képek vagy termékfotók körüli világos határokkal javíthatjuk a felhasználói élményt is a weboldalon.

Pont az egyszerűsége miatt olyan népszerű ez a trend.

Egyre több oldalon látható, hogy egyértelmű határok választják el a szakaszokat a kezdőlapon vagy a szövegek körül.

Kreatívan építhető be a design-ba és remekül alkalmazható kiemelésre is.

illusztracio

10. Mozgási effektek

Valószínűleg ez is bekerül 2024-ben a legjobb trendek közé és sokkal többet láthatunk majd belőle.

A mozgási effektek a tervezők körében is igen népszerűek, mivel segítségükkel különleges élményt nyújthatunk a felhasználóknak.

A kezdőlapon megjelenő mozgási effektek különböző típusúak lehetnek.

A nagyfokú interaktivitás érdekében például görgetésvezérelt animációkat adhatunk az oldalhoz, melyek nemcsak arra ösztönzik a felhasználót, hogy az oldal egyik pontjáról a másikra lépjen, hanem felhívják a figyelmet például a szolgáltatásokra, ajánlatokra.

A kezdőlapon alkalmazhatunk például hover-animációt, betöltési animációt, valamilyen hangsúlyozó animációt vagy egyéb mozgó elemeket is.

Ezeknek az effekteknek a használatakor különösen figyelnünk kell arra, hogy ne befolyásolja a sebességet vagy a mobilos megjelenítést, továbbá kerüljük a túl sok animációt is, mert az vizuálisan túlterhelheti a látogatót.

Összegzés

Ha változtatásokat szeretnél az oldaladon, akár teljesen átalakítanád vagy épp a nulláról tervezel egyet, akkor érdemes szem előtt tartani a fent említett trendeket.

UX-központú elemekkel, interaktív történetmeséléssel, kinetikus tipográfiával vagy világos szegélyekkel olyan weboldalak hozhatóak létre, melyek egyszerre trendi hatásúak és közben időtállóak.

Érdemes a fentiek közül néhány elemet  beépíteni, hogy növeljük a vizuális vonzerőt és már első pillantásra megragadjuk a látogató figyelmét.

Forrás: https://www.zilliondesigns.com/blog/top-ten-web-design-trends-for-2024/