A hangulattábla segít abban, hogy rendezzük a gondolatainkat, elképzeljünk egyfajta stílust és irányvonalat, amerre a tervezés során el szeretnénk indulni.

A segítségével könnyebben tudjuk érzékeltetni az elképzeléseinket, megosztani másokkal a terveinket, gondolatainkat és az érzéseinket. Kiváló eszköz arra, hogy a megálmodott hangulatot közvetítsük.

Rengeteg sablon – ingyenes és fizetős is – létezik hozzá a neten, de akár magunk is könnyedén készíthetünk ilyen táblákat.

Sőt, elkészíthetjük akár úgy is, hogy egy igazi táblára tűzünk ki anyagdarabokat, újságból kivágott képeket, szövegeket, skicceket, színes papírokat.

Csak a képzeletünk szabhat határt, igazából tényleg nincs semmilyen szabály a kivitelezésére, méretre, elrendezésre stb. vonatkozóan.

illusztráció moodboard

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a moodboard nem egyenlő a branding board-al (amiről majd egy későbbi bejegyzésben lesz szó). A hangulattáblán még nem a végleges elemek, színek, betűk szerepelnek, illetve nincs rajta még a kész logó sem.

Ez a tábla tényleg inkább csak egyfajta irányvonal, ami mentén a tervezés elindul. Egy-egy témához nyugodtan készíthetsz több hangulattáblát is akár, a különböző stílusokat, ötleteket így könnyebb lesz összehasonlítani és kiválasztani a megfelelőt.

Az alábbiakban mutatok párat az általam korábban készített hangulattáblákból.

Hangulattábla

Ezt a leginkább képekből álló táblát egy olasz kézműves cukrászda arculatához készítettem.

Hangulattábla

Egy weboldalhoz készítettem ezt a hangulattáblát, ez már nem az első volt, ezért is szerepel rajta kicsit konkrétabb irány.

Mood board

Itt a laza üzletember mellett egy bőr textúrájú kép is helyet kapott, ezzel is érzékeltettem a márka által közvetíteni kívánt luxust és eleganciát.

Hangulattábla

Ezen a moodboard-on már konkrét szín és betűtípus elképzelések is szerepelnek, ez már egy letisztultabb, konkrétabb tábla.

Mint látod, tényleg nincs semmilyen formai, tartalmi vagy szerkezeti megkötés a hangulattábla elkészítése során.

A képeken és színeken túl én van, hogy szavakat is írok a táblákra, olyanokat, melyek a témával kapcsolatban eszembe jutnak és bizonyos érzéseket fejeznek ki, melyeket szeretnék majd vizuálisan kifejezni és belevinni az arculatba és a logóba.

Legutóbb például, amikor egy családi borászatnak készítettem weboldalt, ott ezek a szavak szerepeltek a moodboard-on: borászat, minőség, kifinomult, modern, barátok, családi összejövetel, szabadidő, napfény, ízléses, egy jó könyv, pihenés, érett, nemes, testes, minőség, szórakozás, kultúra, természet, ünnepek, romantika. A tervezés során ez sokat segít abban, hogy tartsam az előre kigondolt irányt. (Erről a weboldalról készítek egyébként egy esettanulmányt, ami hamarosan elérhető lesz a blogon.)

Íme még néhány példa:

Mood board

Kép alapú, művészi hangulattábla.

Mood board

Romantikus, kuckós, meghitt, csendes kis kávézó.

Mood board

Egy esküvői meghívóhoz megálmodott vizuális világ.

Mood board

Akár egy kép is elég, hogy átadjuk az érzést.

Mood board

Csupa egészség és természetesség.

Mood board

Kávé és bor, a hangulat leginkább képekkel kifejezve.

Mood board

A különböző korosztályokat eltérő vizuális világgal tudjuk megszólítani.

Mood board

Más a szövegek stílusa, a színek használata.

Mood board

Akár egy idézettel is ráerősíthetünk az ötletekre.

Inspirálódj kedvedre és ha megtetszik valamelyik, nyugodtan mentsd el magadnak későbbre! smile