Felgyorsult digitális világunkban a weboldalak és az online jelenlét kulcsfontosságúvá váltak mind az egyének, mind a vállalkozások számára.

Az internet térhódításával és az online vásárlások növekedésével a webdesignerek szerepe és munkájuk jelentősége is megnőtt.

De mi is pontosan egy webdesigner feladata és milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy valaki sikeresen végezze ezt a munkát?

illusztracio

A webdesigner munkája

A webdesigner elsődleges feladata az online tartalom létrehozása és formázása.

Ők felelnek – többek között – a weboldalak vizuális megjelenéséért és a minél jobb felhasználói élményért.

A felhasználóbarát és vonzó design elengedhetetlen a látogatók elkötelezettségének és a konverzió* növelésének érdekében.

Egy weboldaltervezési projekt során több szempontot is figyelembe kell venni.

1. Szerkezet

Elsődleges fontosságú az információarchitektúra, vagyis a weboldal szerkezete és az információ elrendezése. A tartalom logikus és könnyen áttekinthető elrendezése segít a felhasználóknak gyorsan megtalálni az általuk keresett információkat.

A webdesignereknek ezen kívül gondoskodnia kell a megfelelő színekről, betűtípusról, ikonokról, bizonyos esetekben akár a képekről is.

2. Tipográfia, színek, képek, grafikák

A színek és a tipográfia segítségével lehet felhívni a figyelmet a fontos elemekre és segíteni a tartalom olvashatóságát. Emellett a megfelelően kiválasztott és elhelyezett képek a vizuális vonzerőt növelik, és segítenek átadni a kívánt üzenetet.

Ezek mind-mind alapvető tervezési szempontok és gondos előkészítést, valamint megfelelő szakmai ismereteket igényelnek.

3. Reszponzivitás

Egy webdesignernek tisztában kell lennie a reszponzív design alapelveivel is.

Az emberek különböző eszközökről, például mobiltelefonokról és tabletekről böngésznek. Ezért fontos, hogy a weboldalak automatikusan alkalmazkodjanak a különböző képernyőméretekhez, és tökéletes felhasználói élményt nyújtsanak minden eszközön.

Hogyan válaszd ki a megfelelő szakembert?

A webdesigner kiválasztása kulcsfontosságú lépés, amikor online jelenlétünket építjük vagy frissítjük.

Egy jó szakember egyedi és vonzó weboldalt hoz létre, mely hatékonyan kommunikál a célközönséggel és elősegíti az ügyfelek elköteleződését a márka iránt.

illusztracio

Íme néhány fontos szempont, amelyek segíthetnek a döntésben.

1. Portfólió

Érdemes referenciát kérni vagy megnézni a szakember portfólióját, illetve a korábbi munkáit, hogy meggyőződhess arról, hogy a stílus és a minőség megfelel az elvárásaidnak.

2. Tapasztalat és szakértelem

Alapvető, hogy a választott designer rendelkezzen megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel. Érdeklődj, hogy milyen típusú projekteken dolgozott korábban vagy hogy mennyi ideje tevékenykedik a szakmában.

3. Kommunikáció és együttműködés

A szakember személyisége és kommunikációs stílusa szintén fontos szempont a választásnál. Nélkülözhetetlen az érthető kommunikáció és hogy megértsétek egymást.

Győződj meg róla, hogy nyitott a megbeszélésekre és készségesen megosztja az ötleteit és a véleményét.

Fontos, hogy képes legyen megérteni az igényeidet, a céljaidat és együttműködő legyen a tervezési folyamat szakaszaiban.

4. Vélemények és ajánlások

Olvasd el az online véleményeket és értékeléseket, nézd meg a közösségi média felületeken a hozzászólásokat, ezekből is képet kaphatsz a kiszemelt szakemberről, a szakmai tapasztalatáról és a hozzáállásáról.

5. Ár és határidők

Ezek szintén fontos tényezők a választáskor. Kérj ajánlatot akár több szakembertől, hasonlítsd össze az áraikat és a szolgáltatásaikat és győződj meg arról, hogy az ár összhangban van a projekt követelményeivel és a piacon elérhető árakkal.

Továbbá bizonyosodj meg arról, hogy a határidő nem irreális, azaz se nem túl rövid, se nem túl hosszú.

Ne csak a legolcsóbb árat vedd figyelembe, hanem a minőséget, a tapasztalatot és a referenciákat is.

Fontos, hogy az ár-érték arány megfelelő legyen.

illusztracio

6. Kreativitás és innováció

Az egyedi és kreatív webdesign kiemelkedik a tömegből, és segít felépíteni egy erős és megjegyezhető online megjelenést.

Beszélj a potenciális webdesignerrel az újításokról, a legújabb trendekről és a kreatív megközelítésekről.

Egy jó szakember képes innovatív és friss ötleteket hozni, szem előtt tartva az adott cég célkitűzéseit, a versenytársakat és a célközönség igényét.

7. SEO ismeretek

A SEO, azaz keresőoptimalizálás elengedhetetlen a weboldalak sikeréhez.

A webdesignernek tisztában kell lennie az alapvető SEO elvekkel, hogy olyan weboldalakat hozzon létre, amelyek jól teljesítenek a keresőkben is.

8. Felhasználói élmény (UX)

Egy jó designer ismeri és alkalmazza a felhasználói élmény tervezésének alapelveit.

A felhasználók könnyen navigálható, intuitív és felhasználóbarát weboldalt várnak el.

9. Aktualizálhatóság és skálázhatóság

Az újonnan elkészült weboldalnak rugalmasnak és skálázhatónak kell lennie. A vállalkozásunk növekedése esetén kulcsfontosságú, hogy a weboldal könnyen bővíthető legyen új tartalommal vagy funkciókkal.

Kérdezz rá, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az esetleges jövőbeli fejlesztésekhez.

10. Tartalomkezelő rendszer (CMS)

A weboldalunk frissítése és karbantartása egyszerűbb és hatékonyabb egy megfelelő tartalomkezelő rendszer segítségével.

Kérdezz rá, hogy milyen CMS rendszert ajánlanak és hogy milyen módon segítenek majd az oldal tartalmának frissítésében és kezelésében a későbbiekben.

Biztató, ha a webdesignernek van például support vagy karbantartási szolgáltatása vagy valamilyen garanciát vállal az átadott weboldalra.

illusztracio

11. Weboldal sebessége és teljesítménye

A gyors betöltési sebesség és a jó teljesítmény alapvető fontosságú a weboldal sikere szempontjából.

A lassú weboldalak sok látogatót veszíthetnek, ezért győződj meg róla, hogy a webdesigner figyelembe veszi a sebességoptimalizálást és a teljesítményjavítást a tervezés során.

12. Biztonság és adatvédelem 

A weboldalunk biztonsága és az adatvédelem kiemelten fontos – nemcsak a törvényi előírások miatt.

A készítőnek megfelelő biztonsági intézkedéseket kell bevezetnie a weboldal védelme érdekében, például megfelelő bővítmények használata, rendszeres biztonsági mentések beállítása stb.

13. Tesztelés

Egy jó szakember még az átadás előtt teszteli a weboldalt. Az oldalnak különböző böngészőkön, eszközökön és képernyőméreteken is jól kell működnie.

14. Támogatás és karbantartás

A weboldal folyamatos karbantartása és frissítése elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez. Érdeklődj arról is, hogy vállal-e támogatást és karbantartást. A hosszú távú partnerség segít fenntartani és fejleszteni az online jelenlétet.

15. Garancia

Lehetőség szerint olyan szakembert válassz, aki valamilyen garanciát vállal a munkájára.

Ez biztonságot jelent mindkét fél számára, erősíti a bizalmat és jelzi azt, hogy a webdesigner elkötelezett a minőség és a elégedettség iránt és hajlandó javítani az esetleges problémákat vagy hibákat.

illusztracio

Mit nyerünk azzal, ha elegendő időt szánunk a döntésre?

A megfelelő szakember kiválasztása stratégiai döntés, alapvető egy sikeres weboldal kialakításához és az online jelenlét hatékony felépítéséhez.

Fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a webdesigner portfólióját, tapasztalatát, kommunikációs készségeit és referenciáit.

Tegyük fel a kérdéseinket és győződjünk meg róla, hogy megfelel az elvárásainknak, nyitott a kommunikációra, az együttműködésre és a közös munkára.

Az idő és energia, amit a szakértő kiválasztására fordítunk, sokszorosan megtérül, amikor elkészül a tetszetős, funkcionálisan is jól működő és valóban az üzleti céljainkat támogató weboldal.

*A konverzió az az esemény, amikor a marketing üzenet címzettje (például a weboldalra érkező látogató) elvégez egy a vállalkozás által várt cselekvést, pl. ajánlatot kér, vásárol vagy feliratkozik a hírlevélre stb.