A domain névnek hatalmas szerepe van a márkaépítésben, valamint az online térben való egyszerű és gyors beazonosításban.

A megfelelő domain név kiválasztása az első lépés a sikeres online jelenléthez!

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy egyedi, könnyen megjegyezhető és a tevékenységeddel összhangban lévő megnevezést válassz.

De hogyan találod meg az ideális domain nevet?

Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány hasznos tippet, melyek segítségével egyszerűbb lesz a választási folyamat.

illusztracio

De kezdjük az alapoknál és először is tisztázzuk az alapfogalmakat.

Mi az a domain név?

Az internetre csatlakozó összes számítógépnek van egy egyedi azonosítója, úgynevezett IP címe. A számítógépek közötti kommunikáció, vagyis az adatátvitel ezek között a címek között zajlik.

Az IP cím egy számsor, ami hasonló a személyi igazolvány számunkhoz vagy a számlaszámunkhoz. Mivel ezeket a hosszú számsorokat nehéz lenne megjegyezni, ezért a könnyebb kezelhetőség érdekében lehetőség van az IP címhez egyedi domain nevet is hozzárendelni.

A domain névnek két része van:

  • az elsődleges domain (top-level domain) – TLD
  • és a másodlagos domain (second-level domain) – SLD

A TLD a domain név végén áll, mint például .hu vagy a .de végződések és általában az országokra utalnak, míg a .org, .com vagy .edu végződések a szervezetekre vagy a tevékenységi területre vonatkoznak.

A másodlagos domain pedig az egyedi azonosító, ez az, amit mi választunk ki, például a www.minta.hu-ban a „minta”.

Miért olyan fontos a domain név?

A domain név nem csak egy egyszerű netes cím. Ez az elnevezés egy kis szelete annak, hogy ki is vagy az interneten, hiszen ez is része a vállalkozásod online megjelenésének.

Az emberek a webes világban először ezzel a névvel találkoznak. Olyan ez, mint az első randi, ahol nagyon is számít az első benyomás.

Fontos, hogy úgy válaszd meg, hogy emlékezzenek rá és könnyen megtaláljanak az internet sűrűjében.

Egy jó domain név az online brand építésének kulcsfontosságú eszköze.

A megfelelő domain név kiválasztásának szempontjai

Ha a következő pontokat szem előtt tartod, könnyebben és gyorsabban megtalálod az ideális, egyedi és a márkád fejlődését ténylegesen támogató domain nevet.

1. Egyszerűség

Amikor nevet választasz, tartsd szem előtt a egyszerűséget.

A könnyen megjegyezhető és leírható domain nevek hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatóid gond nélkül emlékezzenek rád és a későbbiekben játszva írják be a böngészőjükbe a neved.

Ne ess túlzásba a különböző szóképzésekkel vagy a túl hosszú és összetett domain nevekkel. Egy rövid és tömör nevet könnyebb memorizálni. Ha túl hosszú a név, akkor az emberek nem jegyezik meg, csak arra fognak emlékezni, hogy valami ilyesmi volt… Ahol lehet, egyszerűsíts.

2. Cél és relevancia

Érdemes úgy megválasztani a domain nevet, hogy valamilyen módon utaljon a tevékenységedre. Tükröznie kell a vállalkozásod, blogod vagy személyes márkád témáját.

Gondold át, hogy mit szeretnél elérni az online térben, és próbálj meg ennek a célnak megfelelően választani.

Például ha ékszerekkel foglalkozol és szeretnél egy blogot indítani, választhatod mondjuk a „gyemantsziget.hu”-t. Azonnal kiderül, hogy miről szól az oldal. Ha viszont Mancika-blogjának hívod, senki sem fogja tudni, hogy mi is az pontosan.

3. Tervezz előre

Tervezz és gondolkodj hosszú távon. A választott domain név ne csak rövid távú céloknak feleljen meg, hanem kell, hogy hozzájáruljon a hosszú távú márkaképed kialakításához is.

Gondold át, hogy a jelenlegi név még évek múlva is releváns lesz-e. Például, ha most egy specifikus termékhez kapcsolódó domain nevet választasz, de tervezed más termékek vagy szolgáltatások bevezetését is a jövőben, lehet, hogy érdemes olyan nevet választanod, amely általánosabb és rugalmasabb.

illusztracio

4. Kerüld a Copyright problémát

Ellenőrizd, hogy a kiválasztott domain név ne ütközzön más márkanévvel vagy védett tartalommal. Ez megelőzi a jogi problémákat és segít elkerülni a kellemetlenségeket.

5. Megfelelő kiterjesztés

Fontold meg azt is alaposan, hogy milyen domain kiterjesztést választasz (.com, .hu, .net, .org stb.).

Magyarországon a .hu a legelterjedtebb és a legtöbb látogató számára ez jön automatikusan, ezért érdemes lehet ezt választani.

Ha egy másik, konkrét célországod van, akkor pedig annak megfelelően például .de, ha Németország vagy .at, ha Ausztira.

Amennyiben nemzetközi piacon szeretnél megjelenni, akkor viszont a .com lehet a jó választás.

6. Teszteld a kiejtést

Próbáld ki a választott nevet, hogy milyen a hangzása. Kérd meg pár ismerősödet, hogy mondják ki, így hamar meggyőződhetsz róla, hogy valóban könnyen kiejthető és érthető mások számára.

7. Egyediség

Minden esetben végezz kutatást, hogy van-e már hasonló hangzású bejegyzett domain név az iparágadban.

Ez azért fontos, mert ha könnyen összetéveszthető a neved máséval, főleg, ha azonos területen tevékenykedtek, akkor könnyen előfordulhat, hogy a potenciális vásárlód a konkurencia oldalán landol.

Hasznos linkek

Ezen az oldalon könnyedén ellenőrizheted, hogy a megálmodott név szabadon elérhető vagy sem.

Itt pedig böngészhetsz a korábban már beregisztrált, de hamarosan felszabaduló domain nevek között.

Összegzés

A megfelelő domain név kiválasztása az első lépés a sikeres online jelenlét felé. Törekedj az egyediségre és az egyszerűségre.

Ne siess, gondold át alaposan és válaszd azt a nevet, ami a leginkább reprezentálja azt, amit az online térben képviselni szeretnél.

A megfelelő névvel könnyebben felépítheted a brandedet és elérheted a céljaidat.

Hajrá a digitális térben való sikeres induláshoz! smile