Beszélgetés közben gyakran megfigyelhető, hogy a saját területünket illetően olyan természetességgel használnuk szakszavakat, hogy mi ezt igazából észre sem vesszünk. Ez mindaddig nem probléma, amíg egy munkatárssal vagy szakmabeliekkel folyik a társalgás.

Amikor viszont egy laikussal beszélünk, könnyen előfordulhat, hogy az illető teljesen elveszti a fonalat. Jobb esetben visszakérdez, viszont ez mindenképpen megakasztja a társalgást, illetve kellemetlen is lehet a feleknek.

Persze óhatatlanul is becsúszik időnként egy-egy olyan kifejezés, ami nem mindenki számára egyértelmű, de azért pórbáljuk szem előtt tartani, hogy nem mindenki szakmabeli és nem mindannyiunk számára evidens az, amiről beszélünk.

illusztracio

A legfontosabb kifejezések és jelentésük az online világban

A online világban – így a webdesigner szakmában is – rengeteg kifejezés jön például az angolból. Ezeket többnyire nem is érdemes lefordítani, inkább csak körül írni, mert egyébként is mindenki angolul használja.

Többek között ezért is született meg a fejemben a designer szótár ötlete. Terveim szerint ez a lista folyamatosan bővülni fog. smile

Ebben a bejegyzésben – a teljesség igénye nélkül – igyekszem összegyűjteni a legfontosabb fogalmakat a weboldalkészítés, arculattervezés és az online marketing témaköreiben. Így amikor legközelebb az online megjelenésedet illetően egyeztetsz egy szakemberrel, már magabiztosabban kommunikálhatsz majd.

A fogalmak ABC sorrendben

A/B teszt

Az A/B teszt egy olyan kísérleti módszer, amelyet gyakran alkalmazunk a weboldalak optimalizálása során.

A teszt lényege az, hogy két változatot (A és B) hasonlítunk össze egymással annak érdekében, hogy meghatározzuk, melyik változat teljesít jobban egy adott cél elérésében.

Általában az A/B teszt során egyetlen elem különbözik a két változat között, például egy címsor, egy gomb színe vagy elhelyezkedése, egy kép vagy egy cselekvésre ösztönző gomb szövege.

A látogatók véletlenszerűen egyik vagy másik változat között oszlanak meg. Az így kapott adatok segítenek meghatározni, hogy melyik verzió hozza a jobb teljesítményt.

Anchor szöveg

Az anchor szöveg (más néven horgonyszöveg) a weboldalon a linkeknél jelenik meg, általában kiemelt színnel és/vagy aláhúzva.

Amikor egy felhasználó rákattint, akkor egy másik oldal vagy bejegyzés nyílik meg, vagy az adott oldal egy bizonyos részéhez „ugrunk”.

Arculat

Az arculat egy összetett rendszer, ami biztosítja a vállalkozás egységes megjelenését. Fontos, hogy az arculat nem egyenlő a logóval!

Több alkotórészből tevődik össze, pl. színek, tipográfia, különböző alakzatok és formák, a képkoncepció, amit a vállalkozás használ, a grafikai és egyéb elemek (ikonok, piktogramok) stb. Mindezek együttes és tudatos alkalmazása adja a vállalkozás arculatát.

Ha bővebben is érdekel a téma, itt olvashatsz róla.

Arculattervezés

Maga a folyamat, amikor a cég vizuális megjelenése kialakításra kerül.

Ez magában foglalja a logó, a paletta, a tipográfia és az összes vizuális elem megtervezését, amely a márkát képviseli.

Backend

A backend a weboldal azon része, amely a háttérben fut és kezeli az adatokat. Ide tartozik például az adatbázis-kezelés és a szerveroldali programozás.

Bővítmény

A bővítmény (vagy plugin) egy szoftverkomponens, amely kiegészíti egy alap szoftver, például a WordPress funkcionalitását.

Ezek lehetnek kisebb vagy nagyobb kiegészítők, amelyek új funkciókat adnak a weboldalhoz, például kapcsolati űrlapokat, SEO eszközöket vagy akár teljes webáruházat.

Branding

Az a folyamat, amely során egy cég egyedi identitását kialakítják és kommunikálják, beleértve a cég arculatát, értékeit és üzenetét.

Branding board

Ez egy olyan dokumentum, ami tartalmazza a vállalkozás minden arculati elemét.

Azaz bemutatja a logót és annak különböző variációit, az arculati színeket, a címsorok és sima szövegek betűtípusait. Irányt mutat a különböző minták, grafikai elemek és ikonok stb. használatára vonatkozóan.

A branding board használata biztosítja, hogy a márka megjelenése mindig, minden felületen egységes maradjon.

A branding board nem összekeverendő a moodboard-al.

illusztracio

CTA (Call to Action)

A CTA egy olyan gomb vagy link, amely arra ösztönzi a látogatókat, hogy tegyenek meg egy konkrét lépést, például iratkozzanak fel egy hírlevélre, töltsenek le egy anyagot vagy vásároljanak egy terméket.

Domain név

A domain név az a cím, amelyet a felhasználók a böngészőjükbe írnak, hogy elérjenek egy weboldalt.

Ez egy egyedi, könnyen megjegyezhető név, amely helyettesíti az adott weboldal IP-címét (egy hosszú számjegysorozatot). Például a „www.cegem.hu” egy domain név. A domain név segít az embereknek gyorsan megtalálni és azonosítani a weboldalakat az interneten.

Bővebben a témáról itt olvashatsz.

Divi

A Divi egy népszerű vizuális oldalépítő (page builder) bővítmény a WordPress számára, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó úgynevezett drag and drop módszerrel, mélyebb kódolási ismeretek nélkül készítsen weboldalt.

Elementor

Az Elementor egy vizuális oldalépítő bővítmény a WordPress számára. Hasonlóan a Divi-hez, az Elementor is lehetővé teszi, hogy a felhasználók kódolás nélkül hozzanak létre és szabják testre a weboldalaikat. Rengeteg előre elkészített sablon és widget áll rendelkezésre.

Felhasználóbarát weboldal

Egy weboldal akkor felhasználóbarát, ha könnyen navigálható, intuitív és egyszerűen használható.

Az ilyen weboldalak figyelembe veszik a felhasználók igényeit és viselkedését, így biztosítva, hogy minden látogató könnyedén megtalálja, amit keres.

Felhasználói élmény (UX) tervezés

Az a tervezési folyamat, melynek eredménye biztosítja, hogy a weboldal vagy alkalmazás használata könnyű, intuitív és élvezetes legyen a felhasználók számára.

Frontend

A frontend a weboldal azon része, amelyet a felhasználók látnak és interakcióba lépnek vele. Ide tartoznak a vizuális elemek, a dizájn és a felhasználói interakciók.

Konverzió

A konverzió egy olyan esemény, amikor a weboldal látogatója elvégzi a kívánt műveletet, amelyet a weboldal tulajdonosa kitűzött célként.

Ez lehet például egy termék megvásárlása, egy hírlevélre való feliratkozás, egy kapcsolati űrlap kitöltése, egy alkalmazás letöltése vagy bármilyen más, előre meghatározott cselekvés.

A konverzió mérése fontos része az online marketingnek és a weboldal teljesítmény értékelésének, mivel segít megérteni, mennyire hatékony a weboldal a látogatók bevonásában és a célok elérésében.

Az arány, amely megmutatja, hogy a látogatók hány százaléka végezte el a kívánt műveletet, a konverziós ráta.

Landing page

A landing page, azaz landoló oldal vagy érkezési oldal egy weboldal azon része, ahova a látogatók érkeznek, miután egy online hirdetésre vagy egy linkre kattintottak.

Általában egy adott kampány céljának megfelelően van kialakítva, például egy termék bemutatása vagy egy hírlevélre való feliratkozás ösztönzése.

Logó

A cég egyedi emblémája vagy szimbóluma, amely azonnal felismerhetővé teszi a márkát.

Moodboard

A moodboard – más néven hangulattábla – egy vizuális ötlettár, egy tábla, amelyet képekből, színekből, formákból és szövegekből állítunk össze.

Segít abban, hogy rendezzük a gondolatainkat, elképzeljünk egyfajta stílust és irányvonalat, amerre a tervezés során el szeretnénk indulni.

Fontos, hogy ezek még csak tervek, ötletek,  a ide még nem a végleges arculati elemek vagy színek kerülnek.

Ebben a cikkben mutatok pár példát.

illusztracio

Plugin

A plugin (vagy bővítmény) egy szoftverkomponens, amely kiegészíti egy alap szoftver, például a WordPress funkcionalitását.

Ezek lehetnek kisebb vagy nagyobb kiegészítők, amelyek új funkciókat adnak a weboldalhoz, például kapcsolati űrlapokat, SEO eszközöket vagy akár teljes webáruházat.

Reszponzív design

Olyan weboldal tervezése, amely különböző eszközökön (asztali számítógépek, táblagépek, okostelefonok) is jól működik és megfelelően jelenik meg.

SEO, vagyis keresőoptimalizáslás

A SEO (Search Engine Optimization) az a folyamat, amely során egy weboldal tartalmát és szerkezetét úgy alakítják ki, hogy az jobban szerepeljen a keresőmotorok találati listáin.

SSL (Secure Sockets Layer)

Az SSL egy biztonsági technológia, amely titkosítja az adatokat, hogy biztosítsa a weboldalon keresztül történő biztonságos adatcserét.

Az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak URL-je „https://”-el kezdődik, ami bizalmat ébreszt a látogatókban.

Tartalommarketing

Olyan marketing stratégia, amely értékes, releváns és konzisztens tartalmat hoz létre és oszt meg annak érdekében, hogy vonzza és megtartsa a célközönséget.

Theme (téma, sablon)

A téma egy előre elkészített sablon, amely meghatározza a weboldal vizuális megjelenését és elrendezését.

A WordPress-hez hasonló platformokon számtalan téma közül lehet választani, amelyek különböző stílusokat és funkcionalitásokat kínálnak.

Tipográfia

A tipográfia a nyomtatott és digitális betűkkel foglalkozó tudomány. Designerként a betűkkel való tervezést, a megfelelő betűtípus és betűcsalád kiválasztását, a szöveg formázását, elrendezését értjük alatta. Egy jól megválasztott betűtípus erős érzelmi befolyásoló hatással bír, a tipográfia segítségével a cég marketing üzenete garantáltan célba ér.

Wireframe (drótváz)

A wireframe egy vázlatos terv, amely a weboldal szerkezetét és elrendezését mutatja meg. Segít a tervezőknek és fejlesztőknek megérteni, hogyan fognak elhelyezkedni az egyes elemek a végleges oldalon.

Widget

A widget egy kis, önálló alkalmazás vagy funkció, amely beépíthető egy weboldalba vagy egy webes alkalmazásba.

Ezek az elemek lehetnek például keresőmezők, időjárás-előrejelzések, közösségi média ikonok, naptárak, vagy hírlevél-feliratkozási űrlapok.

WordPress

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS), amelyet a weboldalak és blogok létrehozására használnak.

Használd ezt a gyűjteményt és oszd meg másokkal is, hasznosnak találtad. smile